ga naar startpagina

Een jongen uit het Nieuwe Westen

Thuis Op Straat komt op verschillende pleinen in het gebied Delfshaven. TOS staat 3 tot 4 keer per week op het Tidemanplein in de wijk het Nieuwe Westen. Kinderen, tieners en jongeren zijn altijd welkom bij TOS. Jong en oud, klein of groot, bij ons is iedereen uniek.
Nu en dan merken we dat er kinderen zijn die net iets meer aandacht verdienen dan anderen. Zoals een jongen van 16 jaar.

Hij is net als alle andere kinderen, alleen is hij geboren met een geestelijke en lichamelijke beperking. Hij vindt het geweldig als TOS op het plein is want dan mag hij buiten spelen van zijn ouders. Maar wel op het plein blijven! Zodra TOS klaar is, moet hij naar huis komen. En dan gaat het mis. Hij wordt regelmatig gepest, andere kinderen plagen hem of dagen hem uit om iets te doen wat hij nooit uit zichzelf zou doen. Vaak raakt hij dan overstuur of boos en soms ook heel verdrietig. Zijn ouders moesten wel eens de politie bellen omdat hun zoon uit de wijk was weggelopen door het pesten.

Wij hadden regelmatig gesprekken met zijn moeder. Helaas verbeterde de situatie niet. Buiten spelen als TOS er niet was, bleef een probleem. Dat ligt niet alleen aan de andere kinderen, de jongen daagt ook uit, omdat hij dan het gevoel krijgt erbij te horen.
We vroegen hem wat hij nou leuk vindt, en dan hebben we het even niet over TOS. Daar kwam uit dat hij gek is op eten en dat hij zijn moeder graag helpt in de keuken. Dat was de ommekeer.

TOS werkt met verschillende organisatie in de wijk, waaronder Pameijer. Deze organisatie ondersteunt mensen voor wie meedoen in de samenleving lastig is. Daar lag volgens ons de oplossing. We zochten contact, legden de situatie uit en vroegen of er een plek was voor deze jongen. En die was er! Pameijer kookt op woensdag in Huis van de Wijk Post West voor bewoners. Iedere woensdagmiddag komt de jongen langs TOS als we op het plein activiteiten organiseren. Even gedag zeggen en vertellen dat hij onderweg is naar zijn werk. En iedere woensdagmiddag gaat er iemand van TOS daarna bij hem langs om te kijken hoe het met hem gaat. Hij straalt, bloeit op en heeft het er onwijs naar zijn zin.

Dit is een van de voorbeelden waarbij TOS het verschil maakt in het leven van een jonge Rotterdammer. En dat maakt TOS zo bijzonder.