ga naar startpagina

Jongerenbijbanen bij Witte de With

Sportplaza Zuiderpark_Thuis_op_StraatKunstinstelling Witte de With heeft in TOS een maatschappelijke partner gevonden. Jongeren kregen een bijbaan ‘in de kunst’ bij het Center for Contemporary Art. “We hebben jongeren aangedragen en wij verzorgen de verloning”, vertelt Marcel de Jong van TOS. “Van de 15 jongeren die gestart zijn, hebben er nu vijf een vaste plek als oproepkracht bij Witte de With. Na de eerste kennismaking en een cursusdag, is in de praktijk doorgeselecteerd of de jongeren geschikt waren voor een bijbaan op deze bijzondere plek en ook andersom, of de baan bij de jongeren paste. De jongeren werken onder meer als suppoost, gastheer of -vrouw, of barmedewerker tijdens evenementen. Wij vonden de vraag van Witte de With vooral zo leuk omdat we hiermee jongeren kunnen laten kennismaken met een heel ander bijbaantje dan bij ons, de pizzakoerier of de supermarkt.”

Gizem is een van de jongeren die via TOS een bijbaan kreeg bij Witte de With. Zij is er erg enthousiast over: “Sinds vorige zomer werk ik regelmatig als gastvrouw wanneer er evenementen zijn. Ik beantwoord vragen en hou in het oog of alles goed verloopt. Via de groepsapp wordt gevraagd wie er kan werken, dat is een heel handig systeem. Op dit moment kan ik helaas niet zo vaak werken omdat ik nu stage loop en dat is erg intensief. Maar soms in het weekend en zodra mijn stage is afgerond, ga ik graag weer aan de slag bij Witte de With. Ik hield altijd al van kunst, maar alle activiteiten en evenementen hier zijn echt iets aparts. Het is niet een ‘gewoon’ museum met alleen maar schilderijen aan de muur, maar veel meer!”

Emmelie Mijs is Events & Office Assistent / Art Mediator bij Witte de With. Ze licht toe dat de kunstinstelling graag een leerwerktraject wilde toepassen om jonge medewerkers te vinden. “We kwamen hiervoor bij TOS omdat het een grote speler is in Rotterdam, al jarenlang actief in verschillende delen van de stad. TOS staat goed bekend en heeft een vertrouwensband met jongeren. Onze kunstinstelling heeft nog geen groot netwerk onder de jeugd; daar werken we wel hard aan. Jonge medewerkers spelen daarin een belangrijke rol. Ze komen hier op een andere manier in aanraking met kunst en vertellen dat ook aan hun vrienden. Daarvan hopen we dat ze hier vervolgens als bezoeker komen. Voor de jongeren is dit een interessante werkplek. Ze leren over kunst, over omgaan met bezoekers en ze doen horeca-ervaring op. Allemaal aspecten die goed zijn voor hun CV en dus hun toekomstmogelijkheden.” De samenwerking met TOS is Witte de With goed bevallen. Er start binnenkort een nieuw project waarbij jongeren een rol krijgen in het educatieve programma.