In 1996 ging Thuis Op Straat van start in de Rotterdamse wijk Hillesluis (deelgemeente Feijenoord). Met een rondrit in een oude RET-bus langs de pleinen van de wijk, werd in juni van dat jaar het officiële startschot gegeven. Kort daarna werd Thuis Op Straat ook actief in het Nieuwe Westen (deelgemeente Delfshaven). In de pilotfase gaf Ton Huiskens, bedenker van het TOS-concept, samen met een aantal uitvoerders van het eerste uur Thuis Op Straat handen en voeten.

33 wijken

Direct bij aanvang was het werken op straat een groot succes en kon rekenen op sympathie van kinderen, jongeren, volwassen buurtbewoners en partners (waaronder de opdrachtgever). Ook na 15 jaar is het TOS-concept nog steeds succesvol en is Thuis Op Straat betrokken in buurten en weet wat daar leeft. Thuis Op Straat is nu actief in 33 wijken, met een grote uitbreiding in 2008 naar de deelgemeente IJsselmonde en in 2010 naar deelgemeente Noord (Provenierswijk).

Succesvol blijven

Thuis Op Straat is een duidelijk concept dat mogelijkheden biedt om succesvol te kunnen werken met activiteiten, contacten leggen met jong en oud, signaleren, mensen betrekken bij de buurt en de pleinen en samenwerking zoeken met allerlei mogelijke partners. Binnen het concept is ruimte voor nieuwe 'uitvindingen' en interventies die passen bij een wijk. Dat levert nieuwe en aantrekkelijke werkvormen op. Het ontwikkelen van de eerste fase gaat gewoon door, sterker nog, het is nodig om succesvol te blijven.

Jongeren uit de wijk

In de beginfase werd het TOS-werk vooral uitgevoerd door ID-medewerkers. Nu wordt het werk uitgevoerd door een aantal vaste medewerkers met daarnaast een grote inzet van stagiairs en jongeren met een bijbaantje. Bij het werken met stagiairs en jongeren met een bijbaan snijdt het mes aan verschillende kanten. Het biedt jongeren kansen. Jonge mensen kennen de leefwereld van jongeren en leggen makkelijk contact. Het betrekt jongeren op een positieve manier bij hun buurt en wijk. In Rotterdam zijn gemiddeld 200 jongeren actief als medewerker bij Thuis Op Straat, 100 als stagiair en 100 met een bijbaan. Op die manier worden en blijven de komende jaren veel jongeren betrokken bij hun buurt en wijk in Rotterdam.

Lief en Leedweek

01-11-'13 Siwitv / Kinderen vanuit Speeltuin Ratjetoe interviewen i.h.k.v. de Lief en Leefweek wijkbewoners die zich inzetten voor wijkgenoten


Kids Pers Club vraagt geld aan JBR

30-10-'13/ James (10) en Márie (8) presenteren hun projectaanvraag voor de jongerenjury van de JBR.


New Skills 2013

September 2013 / Op Sportplaza Zuiderpark vond het nieuwe 3-daags event New Skills plaats.

Implementoring

September 2013 / Ierse delegatie in Rotterdam met thema 'Activating and enhancing participation in diverse neighbourhoods' van het Eurocities-project Implementoring

Minivakantie op stoomschip De Rotterdam

22-08-'13, Cineac TV / Onvergetelijke (mini)voetbalvakantie voor 60 kinderen uit Rotterdam-Zuid op de ss Rotterdam.


Huttendorp Hillesluis 2013

Juli 2013 / Geef elkaar de ruimte(vaart)! was het thema dit jaar. Kinderen maakten met hulp van Hugo Post van Stichting Uitjezelf.nu deze film.


Wethouder leest voor op Sinterklaasfeest

06-12-'12 / EenCrooswijker / Sinterklaasfeest Kralingen-Crooswijk: wethouder Louwes leest voor uit Jip en Janneke (va 4:23); Sinterklaas (va 08:28); TOS zet vrijwilligers in het zonnetje (va 13:28)


Griezeliggoed Halloweenfeest Crooswijk

03-11-'12 / Geslaagd griezelfeest dankzij goede organisatie & inzet vele buurtbewoners. Meer dan 300 kinderen (veel meer dan verwacht) liepen mee. Griezelig goed decor, kostuums, schmink en sound!!


Jongerenbijdrageregeling

28-06-'12 / Cineac Delfshaven / Projectleider JBR Lotte Bode over de Rotterdamse Jongerenbijdrageregeling


COOLzaad winnaar Appeltjes van Oranje 2012

15-05-'12 / COOLzaad van Stichting BuurtLAB: Duurzaam contact tussen ouders en kinderen uit de buurt ontstaat door samen ‘groen’ aan de slag te gaan. Verbreden sociaal netwerk en nemen verantwoordelijkheid voor (groene) woonomgeving


Pauzeactiviteit @Valentijnschool

12-03-'12 / @siwitv / In de grote pauze wordt er op het plein van de Valentijnschool in Delfshaven onder begeleiding van TOS actief buiten gespeeld. De siwi redactie van OBS de Driehoek ging eens bij hun buurschool een kijkje nemen.


Uitzending 24 7 Koninginnedag

30-04-'12 / BNN's 24/7 doet het Wilhelmus voluit! Met BN'ers en jij-N'ers, jongens & meisjes, Rotterdammers, TOS-sers (03:46-04:20) en vele anderen. Hulde aan Oranje! Zing uit volle borst

Meer fotoboeken en films op de wijkpagina's.

Stage aanvragen

Partners

Thuis Op straat kan het niet alleen en werkt nauw samen met de partners uit de wijken. Zoals met basisscholen, deelgemeente, politie, verenigingen, woningcorporaties, middenstand en de bewoners, jong en oud. Op de deelgemeente- en wijkpagina's een overzicht van wijkpartners.

Links